The Story

Frisören från Jukkasjärvi

Något så ovanligt som berättelsen om tre generationer frisörer.

ourstory

Jukkasjärvi. En äkta norrländsk håla. 500 invånare. Halva året går solen inte upp, sen vägrar den gå ner. Idag lite hippt, med ishotell, japanska turister och Absolut vodka-bar. Men gå 100 år tillbaka i tiden, till 1917 – Det är världskrig i Europa – och du hamnar i en värld långt från civilisation. Grannbyn Kiruna var en gruvmiljö med nybyggarstämning. Kommunikationerna urusla och området knappt befolkat, inte ens jämfört med dagens glesa invånarantal.

Där, i Jukkasjärvi 1917, föds Stig Ehlin. Hur han kom på att han ville bli frisör är det ingen som vet.

Men frisör vill Stig Ehlin bli och det blir man inte i Jukkasjärvi. Stig packar väskan och åker till storstan. Sundsvall, vill säga. Han märker att ett nytt samhälle växer fram och det vill han vara en del av. Kärleken för Stig Ehlin till Uppsala och när andra världskriget dundrat klart öppnar han salong vid flygflottiljen Ärna – så att soldaterna kan se bra ut när de ska på dans. Beväringarna läser herrtidningen Cocktail medan de väntar och utanför salongsdörren ställer Stig Ehlin Uppsalas första, då kontroversiella, kondomautomat.

I mitten av 1950-talet byggs Salabacke. En mönsterstadsdel för folkhemsfamiljen. Gunnar Leche ritar och Stig Ehlin öppnar områdets dam- och barnfrisering. Snart sitter hemmafruar i långa rader för att få håret lagt.

Som 13-åring börjar sonen Björn Ehlin extraknäcka i salongen. Mest för att få pengarna till snask och bio. Han trivs och när grundskolan är avklarad meddelar han pappa Stig att han också vill bli frisör.

Det var tysk perfektion som gällde om man ville bli skicklig frisör på 1950-talet, så Stig sätter sonen på ett tåg till en frisörskola i Hamburg.

Under 1970- och 80-talet är Björn Ehlin en av de tongivande svenska frisörerna. Han tar brons i frisör-SM 1970 och 1971. Guld 1972. Sen slutar han tävla. Vid sidan av den egna salongen arbetar han för L’Oréal och Schwarzkopf, håller kurser om produkter och trender. Det blir mycket resor.

Björn Ehlin är aktiv i franska Haute Coiffure, frisörvärldens motsvarighet till Haute Couture. Han och frisörerna på salongen i studentkvarteren i Uppsala åker till Paris och de andra modemetropolerna för att fånga de senaste trenderna. Björn Ehlin lär känna Björn Axén och tränar honom inför Frisör SM 1974. Axén vinner. Senare genomomför de flera stora modevisningar tillsammans.

På 1980-talet får salongen det namn den har idag: Björn Ehlin Hair Team. Den står för kvalitet, hantverk och konstnärskap.

story
story2
story3

Länge såg det ut att bara bli två generationer i den Ehlinska frisörhistorien. Men 23 år gammal byter Björns son Mattias Ehlin byggbranschen (!) mot Vidal Sassoons frisörskola i London. Tur det, han tar examen som kursetta. Mattias går fler utbildningar och har idag både brittiskt och svensk gesällbrev, och utbildning som svensk frisörmästare.

Precis som pappa Björn fångas Mattias Ehlin av de internationella jättarna. Han börjar på L’Oréal, men headhuntas till Wellas trendmärke Sebastian. Blir ansvarig för alla deras utbildningar i Sverige och utbildar frisörer över hela landet. 2007 tar Mattias över Björn Ehlin Hair Team i Uppsala.

Det första Mattias Ehlin gör är att förvandla salongen till en behaglig lobby, med sittgrupper och privat loungedel. En plats för avkoppling och njutning.
– Många har idag svårt att få livspusslet att gå ihop. Att gå till frisören kan vara ett stressmoment, något man måste hinna med. På Hair Team förvandlar vi besöket till en paus i vardagen. När du lämnar salongen ska du känna dig en aning lugnare inombords och mer nöjd med dig själv, säger Mattias.

Hårmodet är friare nu, än på både farfar Stigs och pappa Björns tid.
– Då spelade det inte alltid så stor roll vilket huvud som satt i frisörstolen, alla ville ha den frisyr som var ”rätt” just då, säger Mattias och minns 1980-talets pudelpermanenter och hockeyfrillor.
– Idag är vi konstnärer som skapar utifrån individen: ansiktsform, stil och personlighet. Vi sätter vårt signum på varje frisyr, säger Mattias.

Björn Ehlin Hair Team har under 2010-talet tävlat framgångsrikt om att bli Sveriges främsta frisörföretag. Vid fem tillfällen har salongen kommit topp 3 i Sverige och 2014 blev Björn Ehlin Hair Team i Uppsala utsedda till Årets Frisörföretag. Ett fantastiskt kvalitetsintyg. Hade farfar Stig levat hade han varit oerhört stolt.

Tre generationer och tre personligheter i tre ganska olika tidsåldrar. Stig såg möjligheterna i det moderna efterkrigssverige. Björn, den inbitna tävlingsmänniskan, och Mattias, konstnären.

Björn Ehlin Hair Team är bit svensk modehistoria.